Vier jaar cel geëist voor prostitueren meisje (14)

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft maandag vier jaar geëist tegen een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Hij is een van de acht mannen die deze week terechtstaan in een omvangrijke zaak rond gedwongen prostitutie van een destijds 14-jarig meisje.

Het OM ziet de 20-jarige als hoofdverdachte. Volgens justitie regelde hij de contacten met klanten en zette hij seksadvertenties op internet. De verdachte, Regilio A., ontkent iets van advertenties te hebben geweten. "Ik heb haar nooit slecht willen behandelen", zei hij tijdens de zitting. A. vertelde dat het meisje vrijwillig naar hem kwam met de vraag of hij klanten voor haar kon regelen. "Ik was geschokt toen ze vertelde dat ze in de prostitutie werkte."

Volgens de officier van justitie bracht A. het meisje met zijn auto naar doorgaans oudere klanten. Van vrijwilligheid was helemaal geen sprake, stelt het OM. Het meisje zou op verschillende adressen in de regio Arnhem bij de verdachten zijn vastgehouden. Het verdiende geld moest zij afstaan aan de verdachten. Volgens de officier van justitie een vorm van seksuele uitbuiting.

Het meisje werd volgens het OM begin 2010 door een aantal mannen gedwongen een maand lang in de prostitutie te werken. Het meisje verklaarde bij de politie ongeveer dertig klanten te hebben ontvangen. De aanklager stelde dat het slachtoffer meerdere keren onveilige seks had met klanten. Ook A. zou seks met haar hebben gehad.

Het slachtoffer liep in februari 2010 weg uit een instelling in Apeldoorn en kwam via internet in contact met de mannen. Haar begeleiders stellen dat het ze functioneert op het niveau van een 9-jarige. Uit haar gedrag konden de verdachten volgens justitie makkelijk afleiden dat het meisje minderjarig was. Bovendien werd het slachtoffer gedwongen haar tas met id-kaart af te geven. A. stelt niet te hebben geweten dat het meisje 14 jaar was.

Het proces tegen een 34-jarige Arnhemmer kon maandagochtend niet van start gaan omdat de verdachte volgens zijn advocaat in het buitenland verblijft. De Arnhemmer heeft zich volgens justitie schuldig gemaakt aan misbruik van het meisje. Voor het proces tegen de acht verdachten heeft de Arnhemse rechtbank vrijwel de hele week gereserveerd.

De uitspraak wordt 11 mei verwacht.