Veel partneradopties onder duomoeders

Het aantal partneradopties is sinds 2000 bijna verviervoudigd. Dat komt vooral doordat vrouwelijke paren sinds 2001 ook elkaars kinderen mogen adopteren. In 2010 ging het in acht op de tien gevallen om een zogeheten duomoeder, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij partneradoptie adopteert vaak de nieuwe partner van een van de ouders het kind. Dat kan bijvoorbeeld als de andere ouder is overleden en de overgebleven ouder een nieuwe relatie is aangegaan. Sinds 1 april 2001 kunnen ook paren van gelijk geslacht een kind adopteren.

Van de 443 partneradopties in 2010 ging het in 366 gevallen om duomoeders. Het aantal adopties onder gemengde paren is sinds de eeuwwisseling gedaald. Ging het in 2000 nog om meer dan honderd gevallen, in 2010 waren dat er nog 77. Partneradoptie onder twee mannen komt bijna niet voor.

Duomoeders adopteren veelal een baby. Vaak krijgt een van de twee een kind, waarna de ander het kind adopteert. Bij gemengde paren komt dat nauwelijks voor. In die gevallen gaat het vrijwel altijd om oudere kinderen.


Veel partneradopties onder duomoeders (Foto: Novum)