PVV tegen Hedwigeplan, Rutte waarschuwt

De PVV stemt niet in met het plan van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) om de Hedwigepolder gedeeltelijk onder water te zetten. Dat meldt PVV-Kamerlid Richard de Mos vrijdagavond. Premier Mark Rutte (VVD) waarschuwde vrijdagavond echter dat als de PVV niet de benodigde steun aan het plan verleent, de Hedwigepolder helemaal onder water gaat.

"Geen referendum, dus geen steun voor het alternatief van Bleker", twittert De Mos vrijdagavond. De gedoogpartner van de coalitie is nu van plan in te zetten op het droog houden van de hele polder, maar volgens premier Rutte kan de PVV dat wel vergeten.

In het wekelijkse gesprek met de minister-president dat de NOS uitzendt zei Rutte vrijdagavond dat als de PVV het plan van Bleker niet steunt, de hele Hedwigepolder onder water zal worden gezet. De Hedwigepolder zou eigenlijk jaren geleden al geheel onder water worden gezet als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, zoals was afgesproken met België. Met name vanuit Zeeland stuitte het plan echter op verzet.

Bleker wilde de Hedwigepolder eigenlijk ontzien, maar daar was de Europese Commissie tegen. Bleker presenteerde vorige week vrijdag een alternatief plan waarbij naast een derde van de Hedwigepolder, een gebied ter grootte van zo'n 150 voetbalvelden, ook drie andere polders onder water worden gezet. In totaal wordt 295 hectare grond ontpolderd. Rutte gaf aan te verwachten dat Brussel akkoord gaat met dit compromis, maar het kabinet is nog in afwachting van een brief hierover.

Rutte stelt dat met de PVV in het gedoogakkoord geen afspraak is gemaakt over de Hedwigepolder. "Maar we hebben de steun van de PVV in de Tweede Kamer nodig om het nieuwe plan van Bleker door te laten gaan. Dit is een laatste compromis met Brussel. Lukt het niet dit rond te krijgen in de Kamer, dan moeten we terug naar het oude plan en gaat de Hedwigepolder helemaal onder water."