Aangifte tegen 50Plus om lek patiëntgegevens

Medisch onderzoekscentrum Diagnostiek Voor U heeft aangifte gedaan van computercriminaliteit. Volgens het centrum hebben twee medewerkers van ouderenpartij 50Plus zich toegang verschaft tot medische gegevens van Brabanders en Gelderlanders door de inlognaam en wachtwoord van een arts te misbruiken. Dat meldt het centrum vrijdag.

Donderdag meldde 50Plus dat via de website van het centrum de medische gegevens van duizenden mensen uit Noord-Brabant en Gelderland op straat lagen vanwege een lek in het zogenoemde cyberlabsysteem. Een partijlid ontdekte het lek op de website. In de gegevens stond onder meer wie een alcohol- of cocaïneverslaving heeft.

Het centrum, gevestigd in Eindhoven en Den Bosch, doet bloed- en urineonderzoek voor onder meer ziekenhuizen, verzekeraars en huisartsen. Het centrum haalde nadat het lek bekend werd het cyberlabsysteem uit de lucht, heeft het lek gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en is een in- en extern onderzoek gestart, zodat de 'noodzakelijke maatregelen' kunnen worden genomen.

Ook is aangifte gedaan, 'om de onderste steen boven te krijgen'. Uit nader onderzoek van het systeem blijkt volgens het centrum dat met het account van de arts de laboratoriumgegevens van zeventien patiënten zijn ingezien. Er zouden geen gegevens zijn gekopieerd. "Er zijn dus geen aanwijzingen dat er gegevens op straat liggen", aldus het centrum.

De zeventien patiënten worden persoonlijk op de hoogte gesteld. "Alle andere patiënten hoeven zich geen zorgen te maken."