Amsterdam overspoeld met blowers

Rond de vijfhonderd blowers verzamelen zich vrijdag in het centrum van Amsterdam voor een zogenoemde 420. Daar roken ze gezamenlijk wiet om te protesteren tegen het beleid van de overheid. Peter Lunk van de organisatie stelt dat cannabisgebruikers worden behandeld als criminelen. Ook is hij het niet eens met de invoering van de wietpas.

Lunk stelt dat meerdere onderzoeken uitwijzen dat tachtig procent van de coffeeshopbezoekers zich niet zal laten registreren voor de wietpas. De organisatie stelt dat deze groep dan is aangewezen op thuisteelt of het illegale circuit. Daar is de kans groter dat zij in aanraking komen met harddrugs. Bij coffeeshops is dit risico kleiner, aangezien daar streng op gecontroleerd wordt, stelt Lunk.

420 is volgens de organisatie afkomstig van een groep Amerikaanse scholieren. Zij verzamelden zich dagelijks na schooltijd, om 16:20 uur, om gezamenlijk wiet te gebruiken. Langzaamaan werd dit gebruik steeds groter, totdat jaarlijks door de hele wereld blowers zich op 20 april (de vierde maand) verzamelden. De dag is bedoeld om het bestaan van de wietplant te vieren, maar ook als protest tegen het drugsbeleid van de verschillende landen.

Niet alleen gebruikers zijn het niet eens met de wietpas. Negentien coffeeshops en diverse belangenorganisaties stapten naar de rechter om invoering te voorkomen. De rechtbank in Den Haag doet op 27 april uitspraak.


Amsterdam overspoeld met blowers (Foto: Novum)