Kamer eist uitleg over lek medische gegevens

Het kabinet moet opheldering geven over het lek waardoor medische gegevens van driehonderdduizend mensen maandenlang op straat lagen. De Tweede Kamer is ontzet en wil snel uitleg van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Uit onderzoek van televisieprogramma Zembla kwam naar boven dat de verzuimapplicatie Humannet niet beveiligd is tegen zogeheten SQL-aanvallen. Daardoor was het simpel om gegevens van bedrijven te bekijken.

Het zou gaan om het grootste lek van persoonlijke en medische data in de Nederlandse geschiedenis. Onder meer Praxis, Bijenkorf, V&D en honderden andere bedrijven werken met Humannet.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt laat in een reactie op de Zembla-uitzending weten dat hij met spoed om een brief van het kabinet heeft gevraagd. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt laakt de 'arrogante bedrijven die onze privacy op straat gooien'.

Recourts fractiegenoot Attje Kuiken wil dat het College bescherming persoonsgegevens (CBP) hoge boetes moet kunnen uitdelen. GroenLinks is dezelfde mening toegedaan. "De waarde van privacy moet echt snel omhoog. "Organisaties die zo slordig omgaan met privacy moeten hoge boetes kunnen worden opgelegd."