Xbox 360-verkopen bijna gehalveerd

Microsoft heeft bekendgemaakt dat de verkopen van Xbox 360's in het eerste kwartaal van 2012 met 48% zijn gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf verkocht tussen 1 januari en 31 maart 1,4 miljoen consoles, waar dat er vorig jaar nog 2,7 miljoen waren. Het totaal aantal verkochte consoles is nu 67,2 miljoen.

Ook de verkopen van de Kinect-controller zijn gedaald, al heeft Microsoft niet gezegd met hoeveel. De opbrengsten via Xbox Live zijn wel gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

De totale Xbox 360-opbrengsten daalden met 33% naar 584 miljoen dollar. Microsoft geeft hierbij aan dat dit gedeeltelijk verschoven is binnen de Entertainment and Devices Division (EDD) door verbeterde opbrengsten van Skype en opbrengsten uit Windows Phone-licenties die verkocht zijn aan Nokia.

De totale opbrengsten van de EDD daalden met 16% naar 1,62 miljard dollar ten opzichte van het voorgaande jaar. Microsoft geeft als reden hiervoor een 'zwakke consolemarkt'. De uitgaven van de EDD stegen wel met 35% naar 335 miljoen dollar.

Voor het totale bedrijf ziet het er wat beter uit. De opbrengsten van Microsoft stegen in het eerste kwartaal met zes procent naar 17,4 miljard dollar en het bedrijfsresultaat steeg met twaalf procent naar 6,37 miljard dollar.

"We werken toe naar spannende lanceringen binnen het hele bedrijf, die voor sterke financiële resultaten zullen gaan zorgen", zegt Microsoft-baas Steve Ballmer. "Met de aanstaande lancering van nieuwe Windows 8-pc's en -tablets, een nieuwe versie van Office en een breed scala aan producten en diensten voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt, zullen we in het komende jaar buitengewone waarde gaan leveren aan al onze klanten."