Meerderheid vindt uitspraken Wilders over Gül fout

Ruim driekwart van de Nederlanders vindt de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over de Turkse president Abdullah Gül ongepast. Dat blijkt donderdag uit een peiling van Maurice de Hond over het bezoek aan Nederland van Gül.

Wilders maakte de president op Twitter onlangs uit voor 'christen-pester, Koerden-mepper, Hamas-vriend en islamist'. Alleen onder zijn eigen aanhang vindt Wilders steun voor zijn tweets: van de PVV-stemmers geeft slechts 28 procent aan ze ongepast te vinden.

Van de VVD-stemmers vindt 68 procent de uitspraken niet kunnen. Met name onder de CDA'ers is de weerstand groot; van deze kiezers vindt 93 procent de uitspraken niet gepast.

Gül zei woensdag dat de kwalificaties van de PVV-leider niet van invloed zijn op de betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Een aanzienlijke meerderheid van 66 procent vreest echter dat Wilders door zijn opstelling Nederland economisch schade toebrengt.

Wilders reageerde met zijn uitlatingen op een uithaal van Gül naar hem. De president had in een interview gezegd dat Wilders een islamofoob is en een extreem geluid verkondigt dat radicalen voedt. Hiermee ging Gül volgens bijna de helft van de Nederlanders te ver. 48 procent is van oordeel dat een Turkse president zich dient te onthouden van commentaar op Nederlandse politici.

Toch vindt een meerderheid van 56 procent het begrijpelijk dat Gül waarschuwde voor de vermeende islamofobie van Wilders. Slechts twaalf procent is van mening dat het staatsbezoek niet had moeten plaatsvinden. Van de Wilders-aanhangers is 49 procent die mening toegedaan.

Gül is sinds dinsdag voor een driedaags staatsbezoek in Nederland om te vieren dat Nederland en Turkije vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen onderhouden. Hij vertrekt donderdag aan het einde van de middag.