Albayrak ziet rapport als 'feitelijk onjuist'

Het vernietigende rapport van de commissie-Scheltema over haar optreden en het werkklimaat bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is feitelijk onjuist, tendentieus en tegenstrijdig. Dat heeft Nurten Albayrak donderdag op een persconferentie gezegd in reactie op de onderzoeksresultaten. Ze spreekt van een 'publieke executie'.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) concludeerde woensdag dat Albayrak niet meer kan terugkeren bij het COA. In het rapport van de commissie-Scheltema staat onder meer dat het functioneren van Albayrak een 'duidelijk negatief effect' had op de sociale veiligheid. Ook was ze dominant en stond ze weinig open voor kritiek.

Volgens Albayrak moest ze 'blijkbaar koste wat het kost worden kapot gemaakt'. "Uit alles blijkt de vooringenomenheid bij de commissie", meent zij. Volgens haar was de commissie niet uit op feiten en bestaat het rapport vooral uit ongefundeerde meningen en onbekende bronnen.

Tijdens de persconferentie noemde Albayrak enkele passages uit het rapport over onder meer de vermeende angstcultuur, haar hoge salaris en het gebruik van een dienstauto. Volgens haar is daarmee gerommeld. Zo zegt ze dat er wel degelijk vertrouwelijke gesprekken zijn gevoerd over de bedrijfscultuur en sommige bestaande onderzoeken niet zijn meegenomen.

Mogelijk is met voorbedachten rade gewerkt door de commissie-Scheltema, meent Albayrak. "Als individu maak je kennelijk geen kans als de staat tegen je is." Wie er dan zo'n 'godsgruwelijke hekel' aan haar heeft, durft ze niet te zeggen. Albayrak meent dat er nu in totaal al een miljoen euro is uitgegeven aan onderzoeken naar haar en het COA.

Albayrak erkent als directeur van het COA wel fouten te hebben gemaakt. "Natuurlijk heb ik fouten gemaakt, zoals iedere leidinggevende. Maar u gelooft toch niet dat ik zeven jaar lang iedereen het leven zuur heb gemaakt zonder dat iemand ingreep. Ik kan dat niet eens."

Albayrak werd in september op non-actief gesteld nadat de NOS op basis van anonieme bronnen had bericht over misstanden bij het COA. Het gerechtshof oordeelde in maart dat ze weer aan het werk mocht, maar dat werd uitgesteld in afwachting van de onderzoeksresultaten.

De afgelopen zeven maanden waren voor Albayrak 'een nachtmerrie'. "Mijn gezin dreigde eraan kapot te gaan. Wat ik in de ogen van anderen ook heb misdaan, dit verdient mijn gezin niet, dit verdien ik niet, eigenlijk verdient niemand dit."

Het COA en Albayrak praten overigens donderdagmiddag met elkaar. Albayrak wil dat de schade die ze heeft geleden wordt gecompenseerd. Wat daarmee precies wordt bedoeld werd tijdens de persconferentie niet duidelijk. Haar advocaat zei te willen kijken wat het COA gaat aanbieden.


Albayrak ziet rapport als 'feitelijk onjuist' (Foto: Novum)