Breivik wilde ex-premier onthoofden

Anders Behring Breivik wilde aanvankelijk drie bomaanslagen in Oslo plegen voordat hij een bloedbad op het eiland Utøya aanrichtte. Ook had hij bedacht dat hij de Noorse ex-premier Gro Harlem Brundtland op het eiland gevangen wilde nemen en vervolgens onthoofden. Breivik heeft dit donderdag verklaard op de vierde dag van zijn proces.

Breivik zei dat hij Brundtlands onthoofding had willen filmen en de video van deze executie op internet had willen plaatsen. Brundtland had Utøya echter al verlaten toen Breivik er arriveerde.

Breivik verklaarde donderdag ook dat hij aanvankelijk het plan had om in Oslo drie bomaanslagen te plegen. Hij wilde een aanslag plegen op regeringsgebouwen, op het hoofdkantoor van de Arbeiderspartij en een derde doelwit, mogelijk het koninklijk paleis. Pas na de drie bomaanslagen in Oslo zou hij op Utøya grote groepen mensen met vuurwapens bestoken en een waar bloedbad aanrichten. Breivik zei dat hij uiteindelijk had afgezien van drie bomaanslagen en zich tot één had beperkt omdat het vervaardigen van een bom stukken moeilijker bleek dan hij had gedacht.

Tijdens zijn verklaring speelde af en toe een glimlach om zijn mond.

Breivik begon donderdag met uit te leggen dat hij dacht na zijn aanslag op de regeringsgebouwen in Oslo te zullen worden geconfronteerd met de Noorse politie. Hij zei dat hij zich op een vuurgevecht had voorbereid, maar dat hij de kans klein achtte dat hij de Noorse hoofdstad levend uit zou komen.

Daar slaagde hij echter wel in, met als gevolg dat hij na de acht doden die hij in Oslo maakte op het eiland Utøya nog eens 69 meest jonge mensen de dood injoeg.

Breivik verklaarde dat hij zich op een vuurgevecht met de politie had voorbereid door videogames te spelen. "Ik schatte de kans dat ik (in Oslo) zou overleven op minder dan 5 procent."

Breivik erkent dat hij 77 mensen heeft gedood. Hij zegt echter dat hij uit zelfverdediging handelde en ontkent om die reden dat hij schuldig is in juridische zin. Hij zegt dat zijn slachtoffers, vooral tieners, niet onschuldig waren, maar legitieme doelen, omdat zij het 'multiculturalistische regime' van Noorwegen vertegenwoordigden dat de nationale identiteit van het land zou aantasten door immigratie toe te staan.

Breivik is er alles aan gelegen te voorkomen dat hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, omdat dat betekent dat zijn politieke motieven worden ondermijnd door het gegeven dat hij wilsonbekwaam was toen hij de aanslagen pleegde.


Breivik wilde Brundtland onthoofden (Foto: Novum)