Langere celstraf, geen tbs voor moord op tante

Een man uit het Noord-Hollandse Bergen is in hoger beroep veroordeeld tot 21 jaar cel voor de moord op zijn 72-jarige tante in Bennekom twee jaar geleden. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag bepaald. Eerder kreeg hij van de rechtbank nog vijftien jaar cel en tbs.

De 72-jarige vrouw werd in januari 2010 met meerdere messteken om het leven gebracht. Haar echtgenoot trof het levenloze lichaam van zijn vrouw later aan in hun woning aan de Selterskampweg in Bennekom.

De man is lid van een rijke familie van wegenbouwers. Hij kreeg na de dood van zijn vader miljoenen uit de erfenis, maar zat inmiddels in geldnood en vond dat hij recht had op een deel van het vermogen van zijn familie. Hij ontkent dat hij zijn tante heeft vermoord, maar het hof acht bewezen dat hij haar ombracht nadat een gesprek over geld op niets uitliep.

De man is volgens het hof ook schuldig aan bedreiging en stalking van zijn moeder en vernieling van de ruiten van haar woning. Ook vernielde hij een arrestantenbusje en bedreigde hij de parketpolitie.

Het hof legt de man in tegenstelling tot de rechtbank geen tbs op, omdat hij weigerde mee te werken aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Daarom is volgens het hof niet vast te stellen of de man aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt. Omdat het volgens het hof onzeker blijft hoe gevaarlijk de man is als hij weer op vrije voeten komt, legt het een lange celstraf op.