Celstraffen geëist voor afpersen met pikante foto's

Tegen drie verdachten in een afpersingszaak zijn dinsdag straffen tot achttien maanden cel geëist. Ze hadden op een gestolen laptop seksueel getinte afbeeldingen gevonden en vroegen vervolgens 7500 euro voor de teruggave van de computer. De officier van justitie in Almelo rekent het de drie aan dat ze het plan minutieus hebben voorbereid en uitgevoerd.

De slachtoffers deden in november aangifte van diefstal van hun laptop. Eind december kregen ze een brief waarin stond dat ze 7500 euro moesten betalen. Als ze dit niet zouden doen werden de afbeeldingen op internet geplaatst.

Het geld zou op 4 januari op een parkeerplaats in Dedemsvaart overgedragen moeten worden. De slachtoffers waarschuwden de politie, die een undercoveragent naar de plek stuurde. Daar werden de 53-jarige man uit Coevorden, de 31-jarige man en Dedemsvaart en de 24-jarige vrouw uit Dedemsvaart gearresteerd.

Volgens het OM is de impact van de zaak op de slachtoffers enorm. "Ze hebben in angst geleefd dat hun persoonlijke leven tot in detail op straat zou komen te liggen."

Tegen de eerste twee werd achttien maanden cel geëist, tegen de vrouw werd een jaar geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.