Rechtbank bevestigt oordeel Teeven over Louwes

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft terecht geoordeeld dat Ernest Louwes geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kan krijgen. Dat heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag bepaald in een door Louwes aangespannen zaak.

Louwes, die is veroordeeld in de Deventer moordzaak, is jurist. Hij zegt een VOG nodig te hebben om actief te zijn in de advocatuur.

Bij een aanvraag voor een VOG bekijkt de staatssecretaris of het strafblad een belemmering vormt voor het uitoefenen van de functie van advocaat. In principe kan iemand met criminele antecedenten vier jaar na vrijlating een VOG aanvragen. Voor vergrijpen waar twaalf jaar cel of meer op staat, zoals moord, kan deze termijn worden verlengd.

De rijke weduwe Jacqueline Wittenberg werd in 1999 in haar huis in Deventer vermoord. Louwes, die optrad als haar fiscalist en executeur-testamentair, werd voor de moord veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij kwam in 2009 vrij. Louwes heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

De rechter stelt dat aangezien Louwes is veroordeeld voor moord sprake is van 'een risico voor de samenleving'. Teeven heeft volgens de rechtbank de juiste afweging gemaakt door te stellen dat het maatschappelijk belang in dit geval zwaarder weegt dan de gevolgen van het weigeren van een VOG.