'VS verdient geld door aanpak crisis'

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft becijferd dat er naar verwachting ongeveer 24 miljard dollar winst wordt gemaakt aan het redden van banken en autofabrikanten tijdens de recessie aan het eind van het vorige decennium.

Dat komt onder meer doordat de zich herstellende auto-industrie voor 230.000 nieuwe banen heeft gezorgd, aldus een rapport van het ministerie. De recessie was de ergste sinds de jaren 30 van de vorige eeuw, en deed 19 biljoen dollar aan persoonlijke rijkdom in rook opgaan. Het leeuwendeel van de verwachte inkomsten, 179 miljard, komt door investeringen en leningen aan banken.

Voor het redden van verzekeringsgigant AIG was alleen al 182 miljard dollar nodig. Voor de bailout van General Motors en Chrysler werd 22 miljard uitgetrokken. De kosten van een faillisement van deze bedrijven zouden veel hoger zijn uitgevallen, stelt het ministerie. Het benadrukt evenwel dat de door de crisis toegebrachte schade nog lang niet volledig is hersteld.

Uiteindelijk wordt er een winst verwacht van 22 miljard dollar op de bailouts van banken, en 2 miljard op leningen om de kredietmarkt weer op gang te krijgen, aldus de ramingen van de Amerikaanse regering.

Grafiek US Treasury over crisis 2007-2009