Olifantenjacht Carlos valt verkeerd

Doordat de Spaanse koning Juan Carlos zijn heup brak, heeft het Spaanse volk dit weekeinde ontdekt dat hun monarch op olifanten jaagt. En dat is de 74-jarige koning op felle kritiek komen te staan. Juan Carlos brak zijn heup tijdens de olifantenjacht in het Afrikaanse Botswana.

Volgens vele Spanjaarden geeft de koning met zijn dure en twijfelachtige hobby het verkeerde voorbeeld. Bijna alle deelnemers (96 procent) aan een enquête van de conservatieve krant El Mundo vonden het niet gepast dat Juan Carlos in deze voor Spanje moeilijke economische tijden in Afrika op olifanten aan het jagen was. Op internet werd heftig gediscussieerd over de ontdekking.

De leider van de linkse oppositiepartij Verenigd Links, Cayo Lara, vond de jacht een bewijs dat de koning had "gelogen", toen hij beweerde dat hij ervan wakker lag dat zo veel Spaanse jongeren zonder werk zitten. Andere partijen onthielden zich van commentaar en wensten de koning veel beterschap.

Juan Carlos brak zijn rechterheup op twee plaatsen door een val tijdens de jacht. Hij werd vrijdag met een privévliegtuig naar Madrid gevlogen, waar hij zaterdag werd geopereerd. Hij kreeg een kunstheup.

Olifantenjacht Juan Carlos valt verkeerd
Olifantenjacht Juan Carlos valt verkeerd (Foto: ANP)