Joodse organisatie wil film zonder Mel Gibson

De joodse mensenrechtenorganisatie Simon Wiesenthal Center wil niet dat Mel Gibson de film The Maccabees, over de joodse held Judas Maccabeüs, gaat maken. "We vragen om het project op de planken te laten liggen zolang Mel Gibson erbij betrokken is", luidt de verklaring van de oprichter van de organisatie, rabbijn Marvin Hier, aan filmmaatschappij Warner Bros. Dat meldt filmsite Deadline.

Volgens de organisatie zou de film beter helemaal niet gemaakt kunnen worden. "Het is beledigend voor joden en oneerbiedig tegenover de slachtoffers van de Holocaust om ermee door te gaan." Gibson werkt naar eigen zeggen al tien jaar aan de film The Maccabees. Judas Maccabeüs was een joodse strijder die in de tweede eeuw voor Christus aan het hoofd stond van een opstand tegen de Seleuciden.

Eerder deze week kwam de film al negatief in het nieuws toen scenarioschrijver Joe Eszterhas een boze brief schreef aan Gibson omdat die zijn scenario had afgewezen. Hij beschuldigde de 56-jarige acteur van jodenhaat en zei dat Gibson de film puur en alleen maakte om zijn naam als antisemiet te zuiveren. Volgens Gibson was Eszterhas gefrustreerd dat zijn scenario was afgewezen.

Het is niet de eerste keer dat de acteur wordt beschuldigd van antisemitisme. In 2006 slingerde hij denigrerende opmerkingen over joden naar het hoofd van agenten toen hij werd opgepakt voor rijden onder invloed. Twee jaar later werd hij weer beschuldigd vanwege een aantal scènes in zijn film The Passion of the Christ.