Apple voor de rechter om e-books

De Amerikaanse regering heeft woensdag een proces aangespannen tegen Apple en de uitgeverijen Holzbrinck Publishers, dat uitgeeft onder de naam Macmillan, en The Penguin Publishing Company. De uitgevers zouden met Apple afspraken hebben gemaakt over de prijzen van e-books.

De prijsafspraken zouden een reactie zijn op het succes dat Amazon.com had met de verkoop van e-books. Amazon verkocht e-books voor 9,99 dollar. De uitgeverijen benaderden hierop Apple, toen het elektronicabedrijf op het punt stond de iPad te lanceren, en bood Apple dertig procent van elk e-book dat werd verkocht.

Sinds Amazon in 2007 begon met de verkoop van de Kindle worden bestsellers voor net geen tien dollar verkocht. Volgens velen maakt de online winkel verlies met die prijs, maar is het bedoeld om meer klanten te trekken en concurrenten te dwingen hun prijzen te verlagen. Amazon eist van uitgevers bovendien hogere kortingen.

Toen Apple de iPad lanceerde zagen de uitgevers hun kans schoon om de macht van Amazon in te perken: lezers zouden de voorkeur geven aan de iPad boven de Kindle en zo de verkoop van Amazon terugdringen.

De uitgevers maakten vervolgens de afspraak dat zij de prijzen vaststelden. Dit model is volgens de uitgevers hun beste hoop tegen dominantie door de online boekverkoper, waardoor de prijs omlaag wordt gedreven tot een niveau dat voor uitgevers en boekhandels onhoudbaar is. Door het nieuwe prijsmodel daalde het marktaandeel van e-books van Amazon volgens uitgevers van negentig naar zestig procent.

De regering zei woensdag dat er een schikking is getroffen met de uitgeverijen Hachette, HarperCollins en Simon & Schuster.