Nederlands schip gestrand bij Antarctica

Een Nederlands schip met toeristen is met motorpech gestrand bij het Britse eiland Zuid-Georgia vlak bij Antarctica. Aan boord van de Plancius zitten in totaal 122 mensen, van wie 79 toeristen. Volgens rederij Oceanwide Expeditions uit Vlissingen gaat het om ongeveer twintig Nederlanders. Een ander schip is onderweg naar de gestrande Plancius.

Het voormalige marineschip ligt voor anker in een baai. De kapitein acht het onmogelijk door te varen, licht reisorganisatie Inezia Tours toe. De meeste Nederlanders hebben hun reis bij die organisatie geboekt.

Het is de bedoeling dat de passagiers zo snel mogelijk gerepatrieerd worden. Wanneer dat gebeurt, is nog onduidelijk. Een schip in de buurt probeert de mensen op te pikken, waarna ze naar de Falklandeilanden varen. Daarna worden de toeristen teruggevlogen naar een Zuid-Amerikaanse stad.

Volgens de reisorganisatie is er voorlopig nog genoeg eten en drinken aan boord. Doordat er door de hoge bergen bijna geen telefoon- of internetverbinding is, is het wel lastig om contact met het reddingsschip te houden.