'Iran gaat internet afsluiten'

Vanaf augustus zou het Iraanse ministerie van Informatie en Communicatie Technologie het internet in Iran volledig willen blokkeren. Iran zou daar een intern netwerk voor in de plaats willen opbouwen.

Diensten als Twitter, Facebook, Google, Gmail en Hotmail krijgen een Iraanse variant. Voor deze interne variant zal men zich moeten registeren bij de overheid. Op deze manier wordt het voor de overheid heel gemakkelijk om te zien welke burger welke site bezoekt, zo is althans het idee.

Buitenlandse sites zullen nog wel bezocht kunnen worden, mits ze op een zogenaamde 'witte lijst' voorkomen. Hierop komen alleen sites te staan die niet 'misdaad, onenigheid, ongezonde morele content en atheïsme' bevorderen, stelt het ministerie naar verluidt.

In het verleden werden kritische bloggers veelvuldig opgepakt. Nu is deze vorm van censuur wellicht niet meer nodig, aangezien het zo goed als onmogelijk zou moeten worden om je nog kritisch uit te laten op het 'internet'.

Volgens Iran is het verhaal echter slechts een gerucht uit de koker van het propagandistische Westen. Hoe het precies de wereld in is geholpen en wat er van waar is, blijft vooralsnog onduidelijk.