Vlaams Belang start illegalenmeldpunt

De partij Vlaams Belang van Filip Dewinter komt met een 'meldpunt voor illegaliteit'. Daar kunnen burgers melding maken van problemen omtrent en overlast door illegalen. De partij wil die vervolgens doorspelen aan de politie.

Volgens Dewinter gaat het om een idee waarvoor inspiratie komt van het 'Polenmeldpunt' van de PVV. Het zou echter niet om een 'kliksite' gaan omdat er enkel meldingen over problemen zouden worden verzameld maar niet over specifieke personen. "Het is niet onze bedoeling om een heksenjacht tegen illegalen te organiseren. Dat is de taak van overheid", stelt de Vlaams Belang-voorman.

Filip Dewinter (Wikimedia)Het is de Vlaamse partij een doorn in het oog dat de overheid illegaliteit gedoogt en aanmoedigt, aldus Dewinter. Burgers zouden veel last hebben van de aanwezigheid van 'vele tienduizenden illegalen' in de grote steden, stelt hij. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wil Vlaams Belang de meldingen die binnenkomen via www.meldpuntillegaliteit.be in het najaar in een 'zwartboek' verzamelen en aan de overheid aanbieden.

Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, zegt dat het initiatief sterk doet denken aan het Nazi-regime en aan de praktijken van de Stasi in het voormalige Oost-Duitsland. "Dit meldpunt is volstrekt illegaal. Meneer Dewinter weet dat natuurlijk perfect. Hij wil choqueren en provoceren", aldus De Witte.