Oprichter Commodore overleden

Jack Tramiel is afgelopen zondag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten. Tramiel is de oprichter van Commodore International, het bedrijf verantwoordelijk voor onder andere de destijds immens populaire Commodore 64. Hij speelde daarmee een cruciale rol in de opkomst van de personal computer.

Tramiel is geboren in Polen in 1928, als kind van Joodse ouders. In de Tweede Wereldoorlog werd hij met zijn familie naar Auschwitz gestuurd en werd hij later met zijn vader tewerkgesteld in een werkkamp in de buurt van Hannover. Hij werd in 1945 gered en emigreerde in 1947 naar de VS, waar hij een zaak begon in het repareren van typemachines. Tramiel hield de technologische voortuitgang goed bij. Hij ging van typemachines naar calculators naar uiteindelijk computers.

Zijn bedrijf lanceerde in 1982 de Commodore 64 home computer, die de bestverkochte personal computer ooit zou worden. Toen Tramiel in 1984 gevraagd werd te vertrekken uit het bedrijf dat hij zelf had opgericht, kocht hij de noodlijdende Atari Inc.’s Consumer Division en richtte Atari Corporation op.

Tramiel laat zijn vrouw en drie zonen met hun gezinnen achter.

jack tramiel