Cambridge wint tumultueuze Boat Race

Cambridge heeft zaterdag de prestigieuze Boat Race tussen de ploegen van universiteiten Oxford en Cambridge gewonnen. De boot van Oxford, met aan boord Nederlander Roel Haen, brak een riem waardoor het met zeven roeiers onmogelijk was Cambridge bij te houden.

De gebroken riem was niet het enige incident tijdens de wedstrijd. Eerder zwom een man voor de boten, waardoor de race moest worden stilgelegd. Vlak na de herstart, raakten de riemen van de boten elkaar, waardoor een blad van Oxford afbrak. Oxford roeide wel door maar de Duitser Hanno Wienhausen kon zonder riem alleen nog maar toekijken hoe Cambridge wegroeide en won.

Een roeier van Oxford, Alex Wood, raakte na de race een tijdje buiten bewustzijn. Hij werd uit de roeiboot getild en had verzorging nodig van artsen. De overwinning van Cambridge werd daardoor niet uitgebreid gevierd.

Al sinds 1829 wordt de Boat Race verroeid. Sinds 1856 gebeurt dat ieder jaar. Cambridge behaalde 81 zeges, Oxford staat op 76. In 1877 was er geen winnaar. Eerder roeiden ook al Nederlanders in de boot van Oxford. Sjoerd Hamburger roeide in 2009 en 2010. Hij won één keer. In 2002 won Gerritjan Eggekamp de wedstrijd.