Microsoft schrapt Silverlight voor ontwikkeling apps

Silverlight, nu nog een belangrijke primaire ontwikkeltechnologie, zou vanaf Windows Phone 8 vervangen worden door WinRT-api's.

In een blogpost wordt gesproken over het onderwerp. ''We hebben gehoord dat sommige ontwikkelaars zorgen hebben geuit over de toekomst van Silverlight op Windows Phone. Raak niet in paniek: XAML en C#/VB.NET in Windows 8 kun je zien als directe evolutie van de Silverlight van nu. Al je vaardigheden zijn bruikbaar om apps te maken voor Windows 8 en veel code zal ook bruikbaar zijn. Wanneer je voor een tablet of telefoon ontwikkelt moet je de gebruikservaring ontwerpen die toegespitst zijn op elk apparaat'', aldus Larry Lieberman.

Het is opvallend dat Microsoft nu pas wil stoppen met Silverlight op Windos Phone, gezien het bedrijf het eerder heeft aangegeven dat platformen als Adobe Flash en Silverlight verouderd zijn. Silverlight is intern geannuleerd door Microsoft.

Windows Phone 8 zou veel eigenschappen delen met desktopversie Windows 8, waaronder de Windows NT-kernel. Windows Phone gebruikt nu nog een Windows CE-kernel. Microsoft laat verder niet veel los over de volgende versie van Windows Phone.

Ondanks dat Silverlight afgeschreven is, zijn er nog veel belangrijke websites als RTL XL die gebruik maken van de technologie. Met HTML5 in aankomst ziet de toekomst voor Flash en Silverlight er nog zwarter uit. Nieuwsgierig geworden naar HTML5? Bekijk eens wat demo's op het Mozilla Developer Network.