'Alle jeugdbendes over jaar niet opgerold'

Het is niet realistisch om te denken dat over een jaar alle criminele jeugdgroepen van straat zijn. Dat gaat niet gebeuren. Dat stelt Hanneke Ekelmans, die namens de korpsleiding van de politie Haaglanden belast is met de opsporing van criminele jeugdgroepen, vrijdag in het televisieprogramma Eenvandaag.

Ekelmans reageert hiermee op cijfers die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer rapporteerde. Uit die cijfers zou blijken dat van de 89 criminele jeugdgroepen die eind 2010 in kaart zijn gebracht, er 62 zijn aangepakt.

De bewindsman stelde zich begin vorig jaar ten doel om alle 89 jeugdbendes binnen twee jaar aan te pakken. De cijfers tonen volgens de bewindsman aan dat de aanpak van het Openbaar Ministerie, politie en gemeenten vruchten begint af te werpen.

Hoofdofficier van justitie bij het parket in Den Haag Henk Korvinus benadrukte vrijdag in het televisieprogramma echter dat het aanpakken van jeugdgroepen een zaak van lange adem is. "Wat wij daadwerkelijk proberen te doen is zo'n groep blijven beïnvloeden. En dat gaat niet van de ene op de andere dag. Daar gaan waarschijnlijk jaren overheen om een cultuur waarin bepaalde criminaliteit paste te doorbreken en aan te pakken."

Korvinus stelt dat hier hard aan wordt gewerkt. "Maar ik heb echt niet de indruk dat wij na dit jaar de tent kunnen sluiten, omdat het dan klaar is."