Duitsers verbieden dansen op Stille Zaterdag

Dansfeesten in de dagen voor Pasen blijven verboden in Duitsland. Het Constitutioneel Hof in Karlsruhe heeft een klacht hierover van de Piratenpartij vrijdag niet-ontvankelijk verklaard.

Duitsland heeft een grondwettelijk verbod op dansen in disco's en andere uitgaanszaken van donderdagochtend 4 uur tot zaterdagavond 24 uur, evenals op de ochtenden van Pasen zelf. Dat treft dus Goede Vrijdag en de zogeheten Stille Zaterdag, uit respect voor de kruisiging van Jezus.

Enkele groepen wilden op Goede Vrijdag demonstreren tegen het dansverbod in deelstaat Hessen. Maar donderdag verboden enkele rechtbanken in de deelstaat ook deze demonstraties. De populaire Piratenpartij stapte daarop naar het Constitutioneel Hof.

"Het kan niet zijn dat zo'n deelstaat het grondrecht op bijeenkomsten beperkt", zei een Piratenleider. Maar het Constitutioneel Hof zei dat deze klacht eerst bij een Hessense bestuursrechter ingediend had moeten worden.

Sommige Duitse deelstaten gaan wat soepeler om met het dansverbod dan Hessen. Bijzonder soepel is deelstaat Berlijn, waar tijdens het paasweekeinde veel feesten zijn, waaronder een No-Kar-Freitag-Party (Geen Goede Vrijdag Feest).