'Lord of War' krijgt 25 jaar voor wapenhandel

Viktor Bout, die als wapenhandelaar de bijnaam ''Lord of War' verwierf, heeft donderdag een celstraf van 25 jaar opgelegd gekregen. Bout (45) werd begin november schuldig bevonden aan een poging een miljoenendeal te sluiten met FARC-rebellen in Colombia. Bout bleef volhouden onschuldig te zijn en noemde de aanklachten leugens.

Bout werd in 2008 gearresteerd na een door de Verenigde Staten geleide undercoveroperatie in Thailand. Agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA deden zich daarbij voor als rebellen van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC die wapens van hem wilden kopen. Na een juridische strijd van ruim twee jaar werd hij in november vorig jaar door Thailand uitgeleverd aan de VS.

Bouts advocaat Albert Dayan beweert dat zijn cliënt niet van plan was wapens te verkopen. Volgens Dayan is Bout erin geluisd door de Amerikaanse autoriteiten. Het bewijsmateriaal - opgenomen gesprekken - is volgens hem op meerdere manieren te interpreteren en bovendien heeft Bout nooit geld ontvangen of wapens geleverd.

De Amerikaanse regering startte in 2007 een onderzoek naar Bout, omdat hij volgens de federale aanklagers 'een bedreiging voor de Verenigde Staten vormde en een bedreiging voor de internationale gemeenschap door wapens te leveren aan de gewelddadigste dictators en regimes'.

De aanklagers hebben Bout ervan beschuldigd wapendeals te hebben gesloten met onder andere Rwanda, Angola en Congo. Toen hij werd gearresteerd zou hij bovendien van plan zijn geweest om wapens te verkopen aan Libië en Tanzania.

"Hoewel Bout zichzelf vaak heeft beschreven als niets meer dan een zakenman, was hij een zakenman van het gevaarlijkste soort", aldus de aanklagers. "Grensoverschrijdende criminelen als Bout, die bereid zijn en klaar zijn om terroristen te bewapenen, veranderen hun klanten van intolerante ideologen in dodelijke criminelen die het grootste gevaar voor de samenleving vormen."

Op het leven van Viktor Bout is ook de film 'Lord Of War' Met Nicolas Cage uit 2005, gebaseerd.


'Lord of War' krijgt 25 jaar voor wapenhandel (Foto: Novum)