Raad Amsterdam steunt plan illegale mbo'ers

De Amsterdamse gemeenteraad steunt het voorstel van GroenLinks om de gemeente stageplaatsen beschikbaar te laten stellen voor mbo-scholieren die illegaal in Nederland verblijven. De raad negeert daarmee een waarschuwing van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD). Hij dreigde woensdag dat Amsterdam de wet overtreedt en zal worden beboet als het plan wordt doorgezet.

Kinderen die illegaal in Nederland verblijven hebben weliswaar tot hun 18e het recht om onderwijs te volgen, maar een stage valt daar niet onder. Dat wordt beschouwd als werk en voor leerlingen van buiten de EU is daar een tewerkstellingvergunning voor nodig. Voor mensen die illegaal in Nederland verblijven, wordt echter geen vergunning afgegeven.

Onderwijsinstellingen die leerlingen stage laten lopen en werkgevers waar de stages worden verricht overtreden daarom de wet, schreef Kamp. De boete bedraagt achtduizend euro en de Inspectie SZW zal de wet op dit punt 'streng handhaven', waarschuwde de minister.

GroenLinks stelt het niet te vinden kloppen dat jongeren zonder een verblijfsvergunning geen stage mogen lopen en zo nooit een volwaardig diploma kunnen halen. De gemeente moet volgens de partij zelf het goede voorbeeld volgen. Het college van burgemeester en wethouders omarmde het voorstel van de partij eerder al.

De waarschuwing van Kamp laat GroenLinks-raadslid Fenna Ulichki koud. "Laat ze maar komen met hun stilleggen van de rechtspersoon 020", twittert ze woensdagavond.