'Wilders wil Leers weg in ruil voor concessies'

PVV-leider Geert Wilders heeft maandagavond bij het Catshuisoverleg aangestuurd op het wegsturen van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA). Hij vindt dat Leers te slap optreedt en te weinig voor elkaar krijgt in Europa, schrijft de Volkskrant woensdag op basis van ingewijden.

Het vertrek zou volgens Wilders een 'zoenoffer' zijn voor de vele concessies die de PVV op de terreinen zorg, arbeidsmarkt en sociale voorzieningen moet doen. De portefeuille van Leers zou moeten worden ondergebracht bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) of staatssecretaris Fred Teeven (VVD).

Premier Mark Rutte (VVD) en vice-premier Maxime Verhagen (CDA) hebben het voorstel volgens de krant in eerste instantie afgewezen. Het is niet duidelijk of ze van mening zijn veranderd door het optreden van Leers bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Leers moest zich toen verantwoorden voor een conflict met burgemeesters over het uitzetten van asielzoekers en zijn uitspraak dat de Angolese asielzoeker Mauro na zijn studie het land uit moet.