Strijd Romney-Obama ontbrandt

De strijd tussen Mitt Romney en Barack Obama om het Amerikaanse presidentschap ontbrandt. Beiden namen dinsdag elkaar op de korrel, terwijl Romney volgens peilingen afstevende op drie nieuwe overwinningen in de voorverkiezingen voor de Republikeinse presidentsnominatie.

Romney maakt al enkele dagen weinig woorden meer vuil aan zijn conservatieve rivaal Rick Santorum. In plaats daarvan richt hij zijn pijlen op Obama, die 'zijn politieke inspiratie haalt uit de hoofdsteden van Europa'. Dit is een vaak door de Republikeinen gebruikte slogan om een tegenstander als elitair en zonder voeling met gewone Amerikanen neer te zetten.

Op zijn beurt viel Obama Romney aan op diens steun voor een begrotingsplan van de Republikein Paul Ryan, dat het tekort op de federale begroting en de omvang van de federale overheid moet verkleinen. Dit moet volgens Obama tot stand komen door het mes te zetten in Medicare - een ziektekostenverzekering voor ouderen -, steun voor studenten en gehandicapten en wegenbouw- en spoorprojecten, terwijl de belastingen voor de rijken worden verlaagd.

"Het is een Trojaans paard. Vermomd als een plan om het tekort te verminderen, komt het in werkelijkheid neer op een poging om een radicale zienswijze op onze samenleving op te leggen. Het is nauwelijks verholen sociaal darwinisme", zei Obama.

Volgens Obama zijn de Republikeinen zo ver naar rechts opgeschoven, dat zelfs Ronald Reagan, 'die niet bekend stond als een socialist, maar wel begreep dat er bij een tekort bezuinigd en meer belasting geheven moet worden', nu geen voorverkiezing meer zou kunnen winnen.

De keuze tussen Democraten en Republikeinen wordt daardoor in de ogen van Obama 'ondubbelzinnig helder': de kernkwestie is of het land iedereen een eerlijke kans wil geven, met de overheid als middel om daarbij te helpen, of alleen de welgestelden wil laten slagen. Het plan van de Republikeinen staat haaks 'op onze hele geschiedenis als een land van mogelijkheden en opwaartse mobiliteit voor iedereen die bereid is zich daarvoor in te spannen, een plaats waar welvaart niet van de top doorsijpelt naar beneden, maar uitgroeit vanuit het hart van de middenklasse', zei Obama.

Romney heeft 572 afgevaardigden naar de Republikeinse partijconventie achter zijn naam, de helft van de 1144 die nodig zijn om de nominatie in de wacht te slepen. Santorum heeft er 272, Newt Gingrich en Ron Paul respectievelijk 135 en 51. Dinsdag staan in Wisconsin, Maryland en Washington D.C. 95 afgevaardigden op het spel, waarvan 42 in Wisconsin. Santorum heeft alleen in Wisconsin serieus campagne gevoerd; in Maryland en Washington D.C. staat zijn naam zelfs niet op de stembiljetten.

Romney haalt voor zijn campagne veel minder geld binnen dan Obama en is veel kwijt aan de voorverkiezingen, die maar duren en duren. De president meldde eind februari 84,7 miljoen dollar in zijn campagnekas te hebben, tegen Romney 7,3 miljoen. Obama heeft meer dan 530 betaalde campagnemedewerkers, tegen Romney rond de honderd. Maar Romney geeft ook veel meer uit dan zijn Republikeinse rivalen. Volgens Santorum heeft hij zijn succes in wezen gekocht.


Strijd Romney-Obama ontbrandt (Foto: Novum)