Vechthonden Filipijnen krijgen spuitje

Enkele honderden pitbulls die vorige week in de Filipijnen zijn gered van een bestaan als vechthond worden vanaf dinsdag afgemaakt door dierenrechtenactivisten. De dieren kunnen nergens worden ondergebracht, zeiden zij.

Acht Zuid-Koreanen zijn ingerekend op verdenking van het organiseren van illegale gokwedstrijden rond hondengevechten. Zij worden mogelijk aangeklaagd voor illegale gokpraktijken en dierenmishandeling. De gevechten werden gehouden in een clandestiene arena in de provincie Laguna, ten zuiden van Manilla.

Enkele van de driehonderd honden werden al eens eerder in beslag genomen. Voor hen werden nieuwe baasjes gevonden, maar die verkochten de dieren weer door aan organisatoren van hondengevechten. Veel honden liepen bij de gevechten vreselijke verwondingen op en verloren onder meer oren en tongen. Sommige honden waren te zwak om nog op hun poten te staan.

De activisten beschikken over voldoende medicijnen om zeventig honden af te maken. Na de inval vrijdag door de politie hebben al zeventien honden een spuitje gekregen.