Woede in Lochem over 1 aprilgrap

Burgemeester van Lochem Frans Spekreijse is zeer ontstemd over een pakketje dat zondag werd neergelegd bij een voormalige synagoge in zijn gemeente. Hij spreekt van een 1 aprilgrap die 'alle perken te buiten gaat', en zegt er alles aan te doen om de dader(s) te achterhalen.

Buurtbewoners belden rond 12.45 uur met de politie over een vreemd pakketje voor het gebouw aan de Westerwal. Een aantal omwonenden werd uit voorzorg geëvacueerd. Omdat niet duidelijk was wat er in de doos zat, werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld.

Nadat het pakketje was gedemonteerd, bleek dat het geen schade had kunnen veroorzaken. Pas toen het helemaal was onderzocht werd duidelijk dat het om een 1 aprilgrap ging. Wat er inzat is niet bekendgemaakt. De politie onderzoekt de herkomst van het pakketje en vraagt getuigen contact op te nemen.

Eerder zondag had de burgemeester van Leeuwarden al kwaad gereageerd op een nepzeemijn die in een gracht in de Friese hoofdstad was geplaatst. Ook hier werden veel hulpdiensten voor niets opgetrommeld.