FOK! bestaat vandaag 12,5 jaar!

Vandaag vieren we een klein feestje: FOK! bestaat 12,5 jaar. Begonnen met een simpele HTML-pagina http://danny.fok.nl/bb/ nog vóór 1 oktober 1999, gevolgd door een forum en echte frontpage op 1 oktober 1999 zijn we nu uitgegroeid tot een netwerk van (sub)sites die elk een vaste schare bezoekers hebben en die stuk voor stuk succesvol zijn. Voor en door de users gaat meer dan ooit op voor FOK!

Geschiedenis

Hoewel FOK! pas officieel begon op 1 oktober 1999, is het FOK!forum al sinds juli 1999 actief. Het initiatief werd genomen door Danny Roodbol, die op 6 mei 1999 op het tech-forum Gathering of Tweakers een oproep deed. De naam werd vervolgens snel gekozen; FOK!, gebaseerd op een Nederlandse verbastering van het Engelse fuck. Een veel voorkomend misverstand is dat de letters f.o.k. een afkorting zijn van 'fokked op kids'. Het klopt dat deze woorden tijdens oprichting zijn genoemd als humoristische mogelijke 'verzonnen betekenis' van de naam, echter dit idee is net zo snel weer verworpen als bedacht. In een interview uit 2007 kijkt oprichter Danny Roodbol al terug op de ontwikkeling van FOK!. Ook werd er in 2004 al een documentaire gemaakt over het fenomeen FOK! en haar gebruikers!

Groei

De snelle groei in de eerste periode van zijn bestaan heeft FOK! te danken aan Big Brother. De site had een aantal primeurtjes over de eerste editie van dit programma die door diverse andere nieuwssites werden opgepikt. Al snel werden zelfs bezoekers van de officiële Big Brother-site verwezen naar FOK! om daar te discussiëren. Echter ook nadat Big Brother afgelopen was bleef FOK! groeien. Er kwamen nieuwe subfora (inmiddels ruim 50) en de nieuwssectie (Frontpage) wist zich te ontwikkelen tot een site met naast actueel nieuws veel opmerkelijke berichten. Inmiddels bestaat FOK! uit het grootste forum van Nederland, de Frontpage, FOK!sport, FOK!games, FOK!film, de FOK! weblog en het Fotoboek.

Meer dan 'online'

Vele FOK!kers en FOK!sters kunnen er over meepraten (zo ook deze redacteur), FOK! heeft een hoop stelletjes, huwelijken en zelfs kinderen opgeleverd. De digitale realiteit die FOK! heet laat dus zeker ook in de 'echte wereld' zijn sporen na. Wat betekent FOK! voor jou en waar hoop je dat FOK! over 2,5 jaar staat? Reageer en vier met ons mee dat FOK! al 12,5 jaar de leukste plek van het internet is!