Positief advies over publicatie vogelgriepstudie

Een artikel van onderzoekers van Erasmus MC in Rotterdam naar het vogelgriepvirus kan binnenkort mogelijk toch verschijnen. Na enkele aanpassingen heeft een Amerikaanse adviesinstantie een eerder negatief advies over publicatie ingetrokken. De Rotterdamse onderzoekers creëerden een dodelijke variant van het H5N1-virus.

Al in december werd duidelijk dat de virologen hun artikel zouden aanpassen. Dat was het negatieve advies van de National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB), die oordeelde dat de gegevens misbruikt konden worden. Terroristen zouden met het artikel gemakkelijker een dodelijke variant van het vogelgriepvirus kunnen maken.

Wat de aanpassingen precies zijn, is niet bekendgemaakt. Het gevaar dat de informatie bruikbaar is voor kwaadwillenden is weliswaar niet helemaal geweken, aldus de NSABB, maar het belang van het artikel in de bestrijding van een wereldwijde uitbraak van een dodelijk griepvirus geeft de doorslag om toch akkoord te gaan.

Een definitief besluit over het artikel wordt genomen door de Amerikaanse regering. Als ook die akkoord gaat, kan de publicatie verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.