VS keuren sancties tegen Iran alsnog goed

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag een aantal sancties tegen Iran goedgekeurd. De sancties maakten deel uit van een grotere wet die in december al werd aangenomen.

De sancties waren echter nog niet goedgekeurd, omdat de VS eerst wilden weten of de markt het afknijpen van Iraanse olie kon opvangen. Daarnaast wilden sommige Amerikaanse functionarissen weten of de sancties geen stijging van de olieprijs zouden veroorzaken. Obama had tot vandaag om te bepalen of de sancties zouden worden aangenomen.

Obama zei zijn besluit te baseren op onder meer de stand van de wereldeconomie, de extra olievoorraden die beschikbaar zijn en de verhoogde productie van enkele landen.

De sancties, die overigens pas in juni in werking treden, zijn gericht tegen buitenlandse financiële instanties die zaken doen met de Iraanse centrale bank. Als deze bedrijven ook in de VS actief zijn mogen ze vanaf juni geen Iraanse olie meer kopen of verkopen.

Om bondgenoten, zoals Japan en Zuid-Korea, die olie van Iran kopen niet tegen het hoofd te stoten maken de VS uitzonderingen voor landen die de laatste maanden hun afname van Iraanse olie al hebben teruggeschroefd.


VS keuren sancties tegen Iran alsnog goed (Foto: Novum)