Oud-premier De Jong dreigt CDA te verlaten

Oud-premier Piet de Jong dreigt het CDA te verlaten. Hij is zeer ontstemd over de mogelijkheid dat zijn partij meewerkt aan bezuinigingen van een miljard euro op ontwikkelingshulp. "Als dat gebeurt, wil ik er niets meer mee te maken hebben", zei hij vrijdagavond in Nieuwsuur.

De 96-jarige partijprominent, die van 1967 tot 1971 premier was namens de KVP (die later opging in het CDA), kondigde aan zich met alle mogelijke middelen te gaan verzetten tegen het bezuinigingsplan. "Ik stap er dan uit en ga er tegen vechten, met mijn laatste krachten."

De Volkskrant en De Telegraaf schreven vrijdagochtend dat de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV in het Catshuis overeenstemming hebben bereikt over het korten op ontwikkelingssamenwerking. Er zouden verschillende varianten mogelijk zijn, waarbij het bezuinigingsbedrag uiteen loopt van een half tot anderhalf miljard.

Een aantal partijprominenten, onder wie oud-premier Ruud Lubbers, sprak in een vrijdag uitgelekte, eerder verstuurde brandbrief al de onvrede uit over mogelijke bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Enkele CDA-Kamerleden uitten anoniem hun onvrede in RTL Nieuws.