School straft jongens voor Facebook-zoen

Een katholieke school in de Filipijnen geeft zes jongens voorlopig geen diploma. De jongens plaatsten op Facebook foto's waarop ze elkaar lijken te zoenen. Dat was voor de school aanleiding de diploma's niet uit te reiken, aldus Samuel Mergenio van het Filipijnse departement van onderwijs.

Volgens Mergenio hadden de zes jongens de foto's voor de grap gemaakt. Een van de jongens plaatste de foto's op Facebook, maar maakte ze per ongeluk toegankelijk voor anderen. De foto's werden niet op de school genomen, maar de scholieren droegen wel het schooluniform.

De rector bracht het departement op de hoogte en verklaarde dat de zes jongens wel aanwezig mogen zijn bij de diplomaceremonie, maar dat ze voorlopig geen diploma krijgen.

Donderdag verwierp een Filipijnse rechter een besluit van een katholieke school om vijf meisjes te weren bij de diploma-uitreiking. De meisjes hadden foto's op Facebook geplaatst waarop ze een bikini dragen. De rechter heeft opdracht gegeven de meisjes gewoon deel te laten nemen. De school is hier tegen in beroep gegaan.

De kwesties zijn een test voor de grenzen van de privacy in de streng-katholieke Filipijnen, waar op grote schaal gebruik wordt gemaakt van sociale media.