'HRA bizar, krankzinnig en gevaarlijk'

Twee buitenlandse economen die werkzaam zijn in Nederland hebben donderdag in Nieuwsuur forse kritiek geuit op de Nederlandse hypotheekrenteaftrek (HRA). Zij noemen het belastingvoordeel 'bizar, krankzinnig en gevaarlijk'.

Luis Garicano, Spaans econoom aan de Universiteit van Amsterdam: "Het is 'n krankzinnig systeem. Het stimuleert mensen om zoveel mogelijk schuld te maken. In plaats van risico's in te dammen, verhoog je zo de risico's in de economie doordat mensen geleend geld weer in andere dingen gaan stoppen. Het is een slecht systeem waar je vanaf moet."

Ook de Duitse econoom Thorsten Beck van de Universiteit van Tilburg ziet de financiële gevaren van de subsidie op hypotheeklasten: "De aftrek heeft nu geen nut meer. Het vormt 'n groot gevaar voor de Nederlandse economie en samenleving en moet worden uitgefaseerd."

Volgens Garicano kijkt de rest van de wereld versteld naar de Nederlandse hypotheekrenteaftrek: "Binnen een land ben je sommige zaken gewend, die vind je normaal. In Spanje werd met huizen gespeculeerd: 'Ach, de prijzen blijven wel stijgen'. Nederland heeft een uniek en heel bizar stelsel, maar zij vinden het normaal. Iedere buitenstaander denkt: 'Wat is dit voor raars?' Je hebt een hypotheek, je zet je geld op 'n spaarrekening, en je lost niets af. Dat gebeurt nergens. Overal ter wereld vindt men dat onbegrijpelijk."

Beck roept het kabinet-Rutte om nu echt iets te gaan doen aan de renteaftrek: "Moeilijke tijden vragen om moeilijke maatregelen. De situatie is veranderd, dus we moeten dit aanpassen. Een wijs man stelt z'n mening bij als de omstandigheden veranderen."

'Hypotheekrenteaftrek bizar, krankzinnig en gevaarlijk'