Universiteit trekt titel Hongaarse president in

Een Hongaarse universiteit heeft de doctorstitel van president Pal Schmitt ingetrokken. Uit onderzoek blijkt dat grote delen van de thesis uit 1992 zijn overgenomen uit andere werken.

Rector Tivadar Tulassay zei dat werd besloten tot intrekking omdat de dissertatie van Schmitt over de moderne Olympische Spelen niet voldoet aan de professionele en ethische criteria van wetenschappelijk werk.

Volgens een vijf leden tellend comité bestaande uit vier professoren en een advocaat zijn meer dan tweehonderd van de 215 pagina's ofwel directe vertalingen of vertoonden ze 'gedeeltelijke overeenkomsten' met andere werken.

Het comité is echter van mening dat de Universiteit voor Lichamelijk Opvoeding, waar Schmitt zijn doctorstitel behaalde en die is opgegaan in de Semmelweis Universiteit, had moeten opmerken dat er zoveel gekopieerd was. Het was volgens het comité ook haar taak om dat tegen Schmitt te zeggen, omdat hij nu wellicht gedacht zou hebben dat 'zijn dissertatie aan de eisen voldeed'.

De oppositie heeft om het aftreden van Schmitt gevraagd. Schmitt, wiens functie als president grotendeels ceremonieel is, zei woensdag dat hij 'geen enkel' moment aan aftreden heeft gedacht.


Universiteit trekt titel Hongaarse president in (Foto: Novum)