Geen celstraf geëist voor zwijgen tegen politie

Tegen een vrouw uit Alphen aan den Rijn die de politie niet waarschuwde dat een plaatsgenoot een explosie wilde veroorzaken in zijn flatwoning, is vier maanden voorwaardelijke cel geëist. Bij de explosie kwam de plaatsgenoot, die zijn leven wilde beëindigen, om. Veel woningen in het flatgebouw raakten beschadigd.

De gasexplosie vond 6 december 2010 plaats in een flatgebouw aan de Argostraat in Alphen aan den Rijn. Na de ontploffing ontstond brand.

De 28-jarige Monika W. bleek kort voor de explosie twee telefoongesprekken met de flatbewoner te hebben gevoerd. Daarin vertelde hij haar over zijn voornemen. De vrouw zou tegen de man hebben gezegd dat hij de ramen open moest doen om een explosie te voorkomen. Ook sms'te ze dat hij het niet moest doen en moest ophouden. Zeven minuten voor de ontploffing had de vrouw de bewoner voor de laatste keer aan de lijn.

De vrouw waarschuwde de politie, justitie of de flatbewoners echter niet. Dat had ze wel moeten doen. "Als de vrouw direct de politie had gewaarschuwd, had de gasexplosie mogelijk voorkomen kunnen worden." De maximumstraf voor het verzwijgen van dergelijke kennis is een jaar cel.

De verdachte stelt dat ze de bewoner niet serieus nam. Het OM denkt echter gezien haar sms dat ze het wel voor mogelijk hield dat de man zijn plan zou uitvoeren. "Bovendien was het in deze zaak niet aan de verdachte om een inschatting te maken of het voornemen om het misdrijf te begaan serieus genomen moest worden. Die afweging is aan de politie."

De officier van justitie benadrukte overigens dat de vrouw niet wordt vervolgd voor het veroorzaken van de explosie. "De enige die daarvoor verantwoordelijk is, is de bewoner zelf."