'Belastingdienst hanteert vaak verkeerde gegevens'

De Belastingdienst hanteert bij het berekenen van de hoogte van toeslagen niet altijd de juiste gegevens, constateert de FNV Belastingservice na het invullen van ongeveer honderdduizend toeslagen. Hierdoor lopen mensen geld mis, of moeten zij achteraf juist veel geld betalen. "We roepen mensen op om de gegevens goed te controleren", zegt een woordvoerder.

Voor bijvoorbeeld de inschatting hoeveel zorgtoeslag iemand mag krijgen, gebruikt de belastingdienst de inkomensgegevens die mensen twee jaar geleden zelf hebben ingevuld. De vrijwilligers van de FNV Belastingservice constateren echter dat dit niet altijd goed gaat. Zo zijn inkomensgegevens onjuist, of worden voor de verschillende beschikbare toeslagen andere bedragen gebruikt.

Ook bij het berekenen van het kindgebonden budget worden inkomensgegevens niet altijd goed ingeschat door de Sociale Verzekeringsbank. Hoewel de bond het raar vindt dat er verkeerde gegevens worden gebruikt, wijst de FNV mensen erop dat zij zelf de gegevens moeten controleren. "Je bent er uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor", benadrukt de zegsvrouw.

Op bijvoorbeeld zorgtoeslag heeft een alleenstaande recht als hij of zij minder dan 36.022 euro bruto verdient. Bij samenwonenden ligt de grens op 54.264 euro. FNV constateert dat veel mensen niet weten of zij in aanmerking komen voor deze toeslag. "Vaak denken zij, onterecht, dat hun inkomen te hoog is om in aanmerking te komen voor een zorgtoeslag", schrijft de bond.


'Belastingdienst hanteert vaak verkeerde gegevens' (Foto: Novum)