Paus eist meer vrijheid voor katholieken in Cuba

Paus Benedictus XVI eist meer vrijheid voor de katholieke kerk in Cuba en veroordeelt fanatici die hun waarheid aan anderen opdringen. Dat zei de paus tijdens de ochtendmis die hij woensdag opdroeg voor honderdduizenden Cubanen op het Revolutieplein in Havana.

De preek van de paus, die zijn driedaagse bezoek aan Cuba woensdag afsloot, had een ongewoon politiek karakter. Hij verzekerde zijn gehoor dat mensen de vrijheid vinden als ze op zoek gaan naar de waarheid van het christendom. "Aan de andere kant staan zij die die zoektocht naar de waarheid verkeerd uitleggen en in onredelijkheid en dweperij vervallen; zij sluiten zichzelf op in 'hun waarheid' en proberen die anderen op te leggen."

De Cubaanse president Raul Castro en tal van hoogwaardigheidsbekleders zaten bij de openluchtmis op de eerste rij. De paus had dinsdag een onderhoud met de broer van Fidel Castro en spreekt later woensdag met de aartsvader van communistisch Cuba zelf. Tijdens zijn ontmoeting met Raul Castro vroeg Benedictus hem Goede Vrijdag tot een officiële vrije dag te maken. Ter ere van het bezoek van zijn voorganger Johannes Paulus II bepaalde de Cubaanse regering dat Cubanen voortaan vrij zijn met kerst.

De menigte op het Revolutieplein, het symbolische hart van het communistische bewind, begroette de paus woensdag met vlaggen en scandeerden 'Leve Cuba! Leve de paus!'. "De paus is erg belangrijk voor Cubanen", legde toeschouwer Carlos Herrera tijdens de mis uit. Maar anderen verklaarden enkel te zijn komen opdagen omdat hun werkgever hen dat had opgedragen. De opdracht deel te nemen aan politieke massamanifestaties om steun te betuigen aan het bewind is in Cuba een beproefd gebruik.

In de aanloop naar het bezoek van de paus spraken verscheidene Cubanen hun wrevel uit dat de autoriteiten hen gelastten de mis bij te wonen. Tot voor kort predikte de regering in Havana nog openlijk een atheïstisch evangelie en zij zou nog altijd met argusogen kijken naar de rol van de kerk in de samenleving.

Voor aanvang van de woensdagmis deed online het gerucht de ronde dat leden van de oppositiegroep Dames in het Wit de toegang tot de plechtigheid zou zijn ontzegd. Het bericht dat enkele oppositieleiders zouden zijn aangehouden werd later bevestigd door Amnesty International. De telefoonverbindingen van veel buitenlandse journalisten en gewone Cubanen lagen sinds de aankomst van de paus plat.