Britten boos om hartige hap-taks

Het voornemen van de Britse regering om extra belasting te heffen op onder meer Cornish pasty, een bij arbeiders en studenten geliefde met vlees en groenten gevulde hartige pastei, is veel Britten in het verkeerde keelgat geschoten. Veel Britse dagbladen spraken in vette koppen over de belasting als een aanval op het leven van de arbeidersklasse.

Minister van financiën George Osborne kondigde vorige week aan dat hij een maas in de wet wil dichten die het nu nog mogelijk maakt dat voor versgebakken snacks, zoals pasteien, worstenbroodjes en andere lekkernijen, geen btw-tarief van twintig procent van toepassing is. De regering hoopt dat de belasting de schatkist jaarlijks met honderd miljoen pond extra vult.

"Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een pasty heb gekocht", zei Osborne dinsdag tegen de begrotingscommissie van het parlement. "Dat verklaart een hoop", was het gevatte antwoord van Labour-parlementariër John Mann.

Labour-leider Ed Miliband speelde vlug in op de verontwaardiging over het hogere btw-tarief en liet de mogelijkheid niet voorbijgaan om premier David Cameron er voor een winkel van bakkerijketen Greggs nog maar eens van te betichten het contact met de gewone Brit te zijn verloren. Dat werd beaamd door Greggs-directeur Ken McMeikan. "Gewone, hardwerkende gezinnen gaan twintig procent extra voor een versgebakken product zeker in hun portemonnee voelen", zei McMeikan tegen de BBC.

En zo kon het gebeuren dat premier David Cameron zich op een persconferentie met IOC-voorzitter Jacques Rogge over de Olympische Spelen genoodzaakt zag trouw te zweren aan het hartige gebak. "Ik ben zelf een pasty-eter", zei de premier tegen het aanwezige journaille. Onlangs in Leeds at hij nog een 'groot exemplaar'. "En hij was erg smakelijk."

Het zal echter nog niet eenvoudig zijn het btw-tarief toe te passen op hartige snacks. Momenteel geldt het tarief voor etenswaren, zoals soep of warme broodjes, die zijn 'opgewarmd met het doel dat ze geconsumeerd kunnen worden op een temperatuur boven de luchttemperatuur en ook boven die temperatuur zijn' wanneer ze worden gekocht.

Dat roept belangrijke vragen op. Gaat het om de temperatuur in de kern van de pastei of om die van de korst? En kan een klant om een koudere snack vragen, zodat er geen belasting over hoeft te worden betaald? De regering zal niet in iedere snack een thermometer prikken, beloofde minister Osborne. De belastingdienst zal samen met bakkers afspraken maken over een quotiënt van de totale snackverkopen. "Er zijn genoeg verstandige manieren om dit op te lossen", aldus Osborne.


Britten boos om hartige hap-taks (Foto: Novum)