Stelend burgerpersoneel defensie niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie seponeert twee aangiften tegen ondersteunend burgerpersoneel van defensie in Den Helder. In de aangiften werden de medewerkers van Defensie Materieel Organisatie (DMO) beschuldigd van diefstal van defensiematerieel en verkeerd gebruik van goederen.

De ene aangifte werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. In het geval van de tweede aangifte wordt niet tot vervolging overgegaan omdat Defensie al intern maatregelen heeft genomen.

De Volkskrant meldde in maart vorig jaar op basis van een intern dossier dat bij de marine in Den Helder onder meer misbruik zou worden gemaakt van dienstauto's en telefoons. Computers en andere apparatuur zouden achterover worden gedrukt. Ook zou bij de marinetak worden afgerekend met klokkenluiders en mensen die zich proberen te verzetten tegen de wantoestanden.

In oktober oordeelde een onderzoekscommissie die was ingesteld na twee incidenten bij de DMO, dat het onmogelijk was iets te zeggen over hoe vaak defensiemedewerkers de fout in zijn gegaan, omdat incidenten niet werden geregistreerd. Dat is inmiddels wel het geval.

Ook stelde de commissie dat adequaat is gereageerd op meldingen, maar dat leidinggevenden de problemen vervolgens wel hebben onderschat. Volledige uitbanning van integriteitincidenten is volgens de commissie overigens een illusie.