Tonnen troep geraapt langs 's werelds kusten

Vrijwilligers hebben vorig jaar op één dag wereldwijd zo'n vier miljoen kilo sigaretten, flessen en ander vuil op stranden opgeruimd. Dat staat in een rapport van de Ocean Conservancy, die de opruimactie op 17 september organiseerde. Het was de 26e keer dat de opruimactie werd georganiseerd.

Bijna zeshonderdduizend vrijwilligers deden mee aan de zogenoemde 2011 International Coastal Cleanup. Ze ruimden in totaal meer dan 32 duizend kilometer kustlijn op. De vijf meest gevonden vormen van afval waren sigarettenpeuken, deksels van drinkbekers, plastic flessen, plastic tassen en voedselverpakkingen. "Onze vrijwilligers hebben genoeg voedselverpakkingen opgeraapt om de komende 858 jaar elke dag weer de afhaalmaaltijden van één persoon - ontbijt, lunch en avondeten - te verpakken", aldus Vikki Spruill, de directeur van Ocean Conservancy.

Spruill benadrukte dat afval dat in zee terechtkomt gevaarlijk is voor het leven in zee. "Afval in zee is afkomstig van mensen, is te voorkomen en is een van de grootste bedreigingen voor onze oceanen en waterwegen", zei Spruill. Volgens natuurbeschermers zijn er jaarlijks duizenden zeezoogdieren, schildpadden en vogels die gewond raken of omkomen als gevolg van afval in zee.


Tonnen troep geraapt langs 's werelds kusten (Foto: Novum)