Leers roept opstandige burgemeester op matje

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) roept burgemeester van Giessenlanden Els Boot (PvdA) op het matje. Maandag werd bekend dat Boot de politie heeft verboden medewerking te verlenen aan de uitzetting van de Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay. In een brief aan Boot geeft Leers aan 'op korte termijn' met Boot hierover te willen praten.

De moeder van de kinderen van Naibzay, van wie er twee minderjarig zijn, is volgens de burgemeester zwaar depressief en suïcidaal. Dat zou vooral komen door de verblijfssituatie van het gezin. Boot vreest dat de vrouw zelfmoord pleegt als haar man wordt uitgezet, zei ze maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Een woordvoerder van Leers liet maandag in een reactie weten dat burgemeesters niet gaan over de vreemdelingentaak van de politie. "Een burgemeester gaat alleen over de openbare orde en veiligheid in de eigen gemeente."

Boot stelde maandagavond in Nieuwsuur echter dat de openbare orde mogelijk in het geding komt als Naibzay wordt uitgezet en zijn vrouw zelfmoord pleegt. "Dat leidt tot opschudding in de gemeente", zei ze.

Leers schrijft in zijn brief 'onaangenaam' te zijn getroffen door deze bewering. "Ik wijs u in dit verband op uw eigen verantwoordelijkheid als burgemeester."

Naibzay heeft de zogenoemde 1F-status, wat betekent dat hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Deze beschuldiging is collectief opgelegd aan een groep Afghaanse vluchtelingen in 2000. Boot vertelde maandagavond dat de beschuldigingen individueel getoetst moeten worden, maar dat dat in dit geval niet is gebeurd.

Leers stelt dinsdag echter dat dit wel degelijk is gebeurd. "Artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag wordt altijd individueel getoetst."


Leers roept opstandige burgemeester op matje (Foto: Novum)