Merkel bereid tot tijdelijke verhoging noodfondsen

De capaciteit van de Europese noodfondsen wordt tijdelijk verhoogd naar zevenhonderd miljard euro als het aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel ligt. Zij wil hiervoor tijdelijk het noodfonds EFSF laten voorbestaan naast het permanente noodmechanisme ESM.

Merkel kondigde maandag aan dat haar minister van financiën met dit standpunt eind deze week naar de vergadering van de Europese Unie afreist. Tijdens deze top in Kopenhagen wordt besproken hoe het EFSF kan worden omgezet in het ESM.

Als de plannen van Merkel doorgaan zal het ESM zoals afgesproken worden opgezet met een capaciteit van vijfhonderd miljard euro. De tweehonderd miljard euro die al vanuit EFSF zijn uitgeleend worden hiervan echter niet zoals eerder afgesproken afgetrokken. Hierdoor is de capaciteit van alle noodfaciliteiten tijdelijk hoger, tot het moment dat Griekenland, Ierland en Spanje hun leningen aan het EFSF hebben terugbetaald.

De landen in de eurozone staan onder druk om de noodcapaciteit te verhogen om het vertrouwen in de kwakkelende landen Italië en Spanje te verhogen. Nu zijn de fondsen onvoldoende gevuld om deze landen uit de brand te helpen mochten zij hun schulden niet meer kunnen betalen.