Kamp steekt vier miljoen euro in langer doorwerken

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) steekt vier miljoen euro in projecten die langer doorwerken en de bredere inzetbaarheid van werknemers moeten stimuleren. Dat maakte hij maandag bekend.

De komende dertig jaar neemt de beroepsbevolking met driekwart miljoen af volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de strijd tegen deze vergrijzing wil Kamp dat het normaal wordt dat er geïnvesteerd wordt in mobiliteit, gezondheid en scholing van werknemers. "Werkgevers en werknemers moeten hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat zij voor elkaar aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt", schrijft de minister.

De projecten die met het geld worden opgestart zijn vooral gericht op het uitwisselen van kennis tussen bedrijven die nu al iets doen aan duurzaamheid en bedrijven die nog moeten beginnen.

Daarnaast worden er preventieve acties georganiseerd tegen fysieke en psychische belasting. Met de sociale partners wil het kabinet verdere afspraken maken over het budget dat beschikbaar is om werknemers naar ander werk te begeleiden.