'Syrische militairen gebruiken menselijke schilden'

Syrische militairen hebben bij militaire operaties burgers gebruikt als menselijk schild. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zondag gezegd.

Volgens HRW werden burgers gedwongen voor de militairen uit te lopen terwijl het leger optrok naar bolwerken van de oppositie in de noordelijke provincie Idlib. Ooggetuigen zeiden dat direct duidelijk was dat de burgers moesten voorkomen dat de militairen zouden worden aangevallen.

Het regime van de Syrische president Bashar Assad probeert uit alle macht de opstand in het land, die al meer dan een jaar duurt, de kop in te drukken. Grof geweld wordt daarbij niet geschuwd. Zaterdag beschoten Syrische militairen gebieden die in handen van de oppositie zijn.

De meeste strijd werd geleverd bij het stadje Saraqeb. Tanks en militairen trokken de stad, die zwaar bestookt werd met artillerievuur, vanuit het noorden binnen. Het leger nam zaterdag ook de wijk Khaldiyeh in de stad Homs onder vuur met mortiergranaten, zeiden het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités (LCC). Deze wijk is net als Saraqeb al maanden in handen van de opstandelingen.