Nieuwe Franse antiterreurwet in de maak

De Franse regering hoopt nog voor de aanstaande presidentsverkiezingen nieuwe terreurbestrijdingswetgeving te kunnen aannemen, mits de linkse oppositie de plannen steunt. Anders moeten de voorstellen wachten tot na de parlementsverkiezingen van juni. Dat heeft premier François Fillon vrijdag gezegd.

De Socialistische Partij (PS), die de oppositie aanvoert, ziet niets in de versnelde procedure. Die zou een buitengewone zitting van de al ontbonden Nationale Vergadering vergen. De steun van de oppositie is vereist omdat zij de meerderheid heeft in de Senaat.

"Voor de presidentsverkiezingen kan geen wet meer worden aangenomen en in werking gesteld", zei de woordvoerder van de socialistische presidentskandidaat François Hollande, Manuel Valls, vrijdag. Hij verwierp Fillons poging de verantwoordelijkheid voor het uitstel van nieuwe wetgeving bij de oppositie te leggen. Valls zei het debat over de antiterreurwetten niet te willen gebruiken voor politieke doeleinden.

Aanleiding voor de wetsvoorstellen vormen de recente gebeurtenissen in Toulouse, waar de 23-jarige Mohammed Merah bij aanslagen zeven mensen, onder wie drie kinderen, de dood injoeg. Volgens Vall erkent de regering, door al voor het onderzoek naar Merah is afgerond nieuwe wetgeving voor te stellen, dat zij steken heeft laten vallen.

De Franse veiligheidsdiensten hadden Merah al jarenlang in het vizier, maar hebben volgens Fillon 'geen moment' gedacht dat hij een reëel gevaar vormde.


Nieuwe Franse antiterreurwet in de maak (Foto: Novum)