Britse regering wil minimumprijs voor alcohol

De Britse regering wil een minimumprijs voor alcoholische dranken invoeren. Premier David Cameron hoopt dat de overmatige consumptie van alcohol daardoor vermindert.

Het vrijdag aangekondigde plan is vooral gericht op supermarkten, die voordelige acoholaanbiedingen gebruiken om klanten te lokken. De minimumprijs van een pint beer van 568 milliliter komt door het voorstel uit op 92 pence, omgerekend 1,10 euro.

Britse supermarkten komen nu nog regelmatig met aanbiedingen die tot ruim veertig procent lager liggen dan het voorgestelde minimumtarief. Premier Cameron zei in een toelichting op het voorstel dat hij zich bewust is van de impopulariteit van het voorstel, maar dat het nodig is in de strijd tegen excessief alcoholgebruik.

Volgens de Britse regering kost de invoering van een minimumprijs de gemiddelde Britse drinker tussen de 21 en 23 pond extra per jaar. Mensen die meer dan twintig glazen alcohol per week drinken, de doelgroep van de maatregel, zullen hun drankrekening tot 135 pond per jaar hoger zien uitvallen.

Overigens is onzeker of de maatregel wordt ingevoerd. Verwacht wordt dat de drankindustrie de nieuwe wet zal aanvechten bij het Europese Hof van Justitie, omdat die in strijd zou zijn met mededingingsregels.